Avro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, “Yunanistan’da mali ve yapısal önlemlerle ilgili ilerleme kaydedilmesine rağmen, Yunan kurumlarının özellikle emeklilik reformu, maliye ve özelleştirme alanlarında yapması gerekenler var” dedi.
Dijsselbloem, Brüksel'de düzenlenen Avro Grubu toplantısı sonrasında basına açıklamalarda bulundu.
Toplantıda, Avro Bölgesi’nin ekonomik durumunu değerlendirdiklerini aktaran Dijsselbloem, “Riskler ve piyasalarda kırılganlığın devam etmesine rağmen, Avro Bölgesi yapısal olarak bugün daha kuvvetli. Ekonomik iyileşme devam ediyor” diye konuştu.
Dijsselbloem, ekonomide küresel risklerin sürdüğünü anımsatarak büyüme için yapısal reformlara devam edilmesi gerektiğini söyledi.
Avro Bölgesi’nde kamu harcamaları konusunun toplantı gündemine geldiğine işaret eden Dijsselbloem, bu harcamalarının verimliliğinin ve etkililiğinin çok önemi olduğunu anımsattı.
Dijsselbloem, Yunanistan’ın 3. kurtarma programı hakkında, “Yunanistan’da mali ve yapısal önlemlerle ilgili ilerleme kaydedilmesine rağmen, Yunan kurumlarının özellikle emeklilik reformu, maliye ve özelleştirme alanlarında yapması gerekenler var” diye konuştu.
Bundan sonra Avro Grubu toplantılarının daha şeffaflaşacağına dikkati çeken Dijsselbloem, “Toplantılardan sonra tarafların onayladığı ve piyasa için çok hassas olmayan verileri paylaşmaya karar verdik” dedi.
AB Komisyonu'nun Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Pierre Moscovici de Avrupa’nın iç talep odaklı ve ılımlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini belirterek “Rekabeti artıran ve büyümeyi destekleyen kamu finansmanı için çalışmaya devam edeceğiz. Bugün bankacılık ve finansal sistem aldığımız tedbirler sayesinde çok daha güçlü durumda” ifadesini kullandı.
Moscovici, toplantıda, Avro Bölgesi’nin kamu finansmanı ve harcamalarını değerlendirdiklerini vurgulayarak “Kamu harcamalarını daha fazla büyüme odaklı, Ar-Ge gibi, eğitim gibi, altyapı gibi alanlara yoğunlaştırmalıyız” değerlendirmesinde bulundu.
Yunanistan ekonomisi ve kurtarma programıyla ilgili Moscovici, "Ben, reformların siyasi ve sosyal anlamda zor olduğunu biliyorum. Emeklilik reformu bunun açık örneği. Ama bu reformlar gerekli. Bu reformları ileriye itmek durumu kolaylaştırmayacak" diye konuştu.
Moscovici, Yunanistan'daki reform sürecinin devam etmesi halinde bu yılın ikinci yarısında ekonomik büyümenin başlamasının beklendiğini sözlerine ekledi.
(AA)